Sunday, April 28, 2013

Bahulu Tok Som


Sebenarnya gambar-gambar ni dah lama diambik ... tapi sibuk memanjang , sampai terlupa nak buat entry tentang bahulu ni. Tok Som memang pakar buat bahulu ... dulu tok som buat jual ... permintaan yang tinggi terutamanya ketika musim raya . Tapi sekarang Tok Som dah tak buat jualan dah .. cuma buat untuk makan anak cucu je . 


Balik cuti sekolah bulan lepas , kak Una minta tok tolong tunjukkan cara nak buat bahulu ... dia nak masuk dalam folio dia .

tangan inilah yang membesarkan kami 8 beradik tanpa seorang suami di sini  .

 sapukan minyak ke acuan dan masukkan adunan .

baru keluar dari oven .

 akak suka makan bahulu ni panas-panas .

 siap masuk bekas untuk dibawa balik KL


bila dah malas menunggu depan oven ... mula la masuk dalam acuan yang besaq .. hehe

4 comments:

NHML said...

ingat lagi dulu kalau mak nak buat bahulu, abg lah jadi sasaran timbuk telur ehhe sekarang senang guna jek hand mixer hihi

yantisa said...

dayah , akak meras jugak pukul telur cara lama tu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak yanti..bahuku mak2 kita buat dulu mmg sedap sgt!Arwah mak dulu klu buat bahulu..tak guna oben pon...guna api kat bawah..sabut bara kat atas..Sedap!!

yantisa said...

mmg betul tu atie ... sayang akak tak minat nak sambung warisan ni. Akak bab masak lauk pauk akak minat tapi buat kuih2 ni failed.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails