Tuesday, January 10, 2012

Cara mudah bagi ibu bekerja yang selalu nak cepat

Nampak sangat takde idea kan ? ... dalam fridge pun cikgu yanti nak ambik gambar . Ini antara benda-benda yang sentiasa ada dalam fridge kami ... bawang putih dan bawang besar yang dah siap dikupas . Kerja-kerja mengupas diserahkan kepada Nisha ... bawang putih tu beli je yg siap berkupas . Bukan apa .. sejak sekolah dibuka , masa akak untuk ke dapur amat terhad .. akak sekolah sesi petang tapi sejak bangun solat subuh ... tak berhenti buat keja .... dari membasuh , mengemas , masak dan buat keja2 sekolah yg dibawak balik ke rumah .


Bawang2 yang dah siap berkupas ni memang mencepatkan lagi keja memasak ... akak memang suka guna banyak bawang terutamanya bila buat tambal tumis ( masak cabai ) ... abang misai siap beli satu guni kecil bawang besar bila stok bawang kami habis .

Ini lagi satu ramuan wajib ada di dapur ... sambal/cili yang siap ditumis hingga masak ... cili blender ni akak masak sekali dengan bawang putih + bawang besar ... sambal ni anak2 akak sangat suka ... boleh guna buat masak cabai , goreng mee/ meehoon / kuey teow , nasi goreng ... masak kicap pun boleh ... memang sambal serba guna la . Bila nak masak tak perlu nak tumis lama2 sebab sambal ni memang dah masak betul2 . Hujung minggu akak akan tumis stok sambal ni yang hanya cukup untuk satu minggu je .

Itu la cara akak masak untuk family , cepat dimasak sedap dimakan ... selain menu berasaskan sambal , kari dan sup adalah alternative lain utk menu ibu bekerja yang selalu nak cepat . Air tangan ibu adalah yang terbaik untuk anak2 ... walaupun sesibuk mana pun akak akan cuma masak walaupun hanya 1 jenis menu je .... unless peti ais kosong takde barang basah untuk akak masak .

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails