Friday, January 17, 2014

Pekasam oh pekasam ... si busuk yang mahal

Upkan balik entry ni sebab tengah ada mood nak buat pekasam . Dua hari lepas balik kampung , singgah beli pekasam .. mak aihhh .. mahal la pekasam sekarang . 

Percubaan kali kedua buat pekasam sendiri ... pernah buat sekali dulu .. tahun bila entah tapi dah lama sangat . Sebab tu akak call tok som mintak petua ... Tok Som kata arwah mak dia dulu masukkan gula merah sikit ... so akak pun blender sekali 2 sudu gula merah bersama beras yang digoreng . 
Harap percubaan kali ni pun menjadi la ... nenek akak orang banjar so pekasam ni memang tak asing dengan keluarga kami . Anak-anak akak pun dah tau makan pekasam ... kalau nak beli mahal jugak la kan . Buat sendiri puas makan ... yang tak bestnya nafsu makan pun makin menjadi-jadi la jawabnya .. tambah-tambah pulak musim hujan ni .
Kali ni akak guna ikan talapia saiz sederhana dipotong dua .. akak perap ikan dengan garam sehari sebelum tu . 

Masuk dalam bekas .... selang selikan dengan asam keping . Seminggu lagi boleh makan la kot .


3 comments:

JaSSNaNi said...

sedap pekasam.. nanti pos sket.. sian mak yong tengok ni.. :P

yantisa said...

malu la nani .. takde la sedap macam beli punya . Nanti balik kpg akak cuba tanya kalau jiran mak akak ada stok .. dia buat sedap .

olive said...

Hi, tumpang tanya, perlu tak dibuangkan air (yg keluar dari ikan) setelah diperah semalaman? Thanks alot!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails